Michele Bachmann, het hooggerechtshof en Obama

Het grote campagnenieuws komt vandaag uit Washington. Het hooggerechtshof heeft bepaald dat Obama’s zorgverzekeringswet grondwettelijk is. Honderden demonstranten verzamelen zich op de witmarmeren trappen van het gerechtsgebouw. Tientallen televisiestations geven live commentaar. Michele Bachmann trippelt van interview naar interview. Ze draagt een crèmekleurig mantelpakje met bijpassende schoenen. Een klein roosje op de punt van de schoen.

Haar lokken in een strakke scheiding. Waar alle omstanders zich blauw lijken te zweten in de zomerhitte, is op het gezicht van Bachmann geen druppel zweet te zien. Het congreslid is al even geen presidentskandidaat meer, maar vandaag heeft ze haar ogen nadrukkelijk op de presidentsrace gericht. Ze noemt de uitspraak van het hooggerechtshof ‘onverklaarbaar’ en ‘een keerpunt in de Amerikaanse geschiedenis’. De beslissing is nauw verbonden met president Obama. Waar Clinton in de jaren negentig faalde, lukte het Obama wel om het zorgverzekeringsstelsel te hervormen. Het is wellicht zijn belangrijkste prestatie van de afgelopen vier jaar.

Tientallen miljoenen onverzekerde Amerikanen moeten onder Obamacare verzekerd worden. Het nieuwe stelsel stelt een verzekering verplicht voor de meeste Amerikanen. Doe je dat niet, dan volgt een boete. De boete wordt door het gerechtshof ‘een belasting’ genoemd. Bachmann noemt die ‘ongrondwettelijk’. De uitspraak is voor haar een ideale gelegenheid om de aanvallen op Obama te vervolgen die zij al tijdens haar presidentscampagne inzette.

Bachmann klinkt kwaad en strijdvaardig als ze zegt: ‘..Als we net zoals Griekenland willen zijn, volg dan de uitspraak van het hooggerechtshof en verkies Barack Obama.’ Achter haar leden van de Tea Party. In haar linkerhand twee kleine spiekbriefjes waar ze af en toe snel op kijkt. ‘Thank you miss Bachmann, we love you!’, roept een fan. Een ander roept zachtjes om ‘nog vier jaar’, voor president Obama. Het is nauwelijks hoorbaar. Bachmann gaat onverstoorbaar voort. ‘… het volk zal zijn zegje kunnen doen op de eerste dinsdag in november’. Dan zijn de verkiezingen. Bachmann zou het liefst zelf de verhuisdozen inpakken aan 1600 Pennsylvania Avenue.

Met de wet dwingt Obama ondernemers om naar het buitenland te gaan, zo meent Bachmann. Ze noemt Obama de ‘chief outsourcer’. Na een minuut of twintig is zij klaar. De nederlaag voor de rechtbank is een kans in de presidentsverkiezingen. Kiezers die ontevreden zijn over Obamacare hebben nu nog maar een kans op succes: Romney tot president verkiezen en dan hopen dat hij de wet alsnog kan terugdraaien met hulp van de senaat en het Huis van Afgevaardigden. Bachmann weet het als geen ander. Obamacare zal centraal staan tijdens de presidentscampagne. ‘Het juridische gevecht is voorbij. Het politieke gevecht is begonnen, zegt Bachmann.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>