Nachtbrakers

Zijn we helemaal gek geworden met z’n allen? Het is maandagavond, drie uur ’s nachts. In de woonkamer slapen mijn schoonouders. Zij wel. Ik zit voor een beeldscherm en kijk op Twitter. Ik ben bepaald niet de enige die wakker is. Iedereen die weet dat de VS aan Canada grenzen lijkt er klaar voor te zitten, het laatste presidentiële debat. Het zijn niet alleen maar professionals die kijken. Hebben al die mensen niets beters te doen?

Lang mijmeren heeft geen zin. Barack Obama komt het podium op. Hij zwaait. Mitt Romney doet precies hetzelfde. De heren zien er wakker uit. In hun tijdszone is het negen uur ’s avonds. Bij mij bijna drie uur. Ik wrijf in mijn ogen.

Dat heb ik deze campagne wel vaker gedaan. Vooral als weer eens bleek hoe gemakkelijk kandidaten de waarheid omzeilen. Rick Santorum kon in februari – toen hij de belangrijkste uitdager van Romney was – lachend zeggen dat in Nederland onvrijwillige euthanasie bestaat. ‘Ongeveer de helft van de mensen waar ieder jaar euthanasie op wordt gepleegd – en het gaat om tien procent van alle doden in Nederland – de helft van die mensen wordt onvrijwillig gedood in ziekenhuizen omdat ze ouder en ziek zijn’, zei Santorum. Om toe te voegen: ‘Daarom gaan oudere mensen in Nederland niet naar het ziekenhuis. Zij gaan naar een ander land omdat ze bang zijn dat zij uit begrotingsoverwegingen het ziekenhuis niet zullen verlaten als ze er ziek ingaan.’ Ik sprak Santorum op zijn opmerkingen aan en vroeg hem of hij deze wilde terugnemen. Hij zei ‘nee’ en ging verder alsof er niets aan de hand was.

En dat kan hij doen. Eind februari – een paar weken na zijn uitspraken – won Santorum drie voorverkiezingen op rij, leugenachtige opmerkingen of niet. The Washington Post checkte zijn verhaal op feiten en gaf hem vier Pinokkio’s: het maximum. Geen kiezer die er om maalde. Sindsdien kijk ik met nog wel iets meer interesse naar de debatten. Voor je het weet, begaat een kandidaat nog zo’n giller van een uitglijder. Ik kan niet wachten.

Voorlopig gaat het tijdens dit debat op Twitter vooral over de dassen van beide heren. Zeggen die iets? Ik denk het niet, maar lees rustig verder. Je moet toch ook kunnen lachen, zo midden in de nacht. Doet de inhoud er überhaupt wel toe? Het beeld – de das zo u wilt – is belangrijker. Hoe komen de aanvallen over? Wie is de echte tough guy van deze race? Wie ziet er het meest presidentieel uit? Wie deelt de knock-out uit? Ja, politiek op dit niveau is een blood sport. De hardste, gemeenste of de sterkste wint. De waarheid doet er daarbij niet toe.

(Gastcolumn voor D66 Groningen, oktober 2012)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>