Impressie verkiezingsnacht

Wat een avond was het. De Amerikaanse pers wist in eerste instantie niet waar ze het moesten zoeken. Florida was zo verschrikkelijk close dat alle scenario’s mogelijk leken. Zelfs een landelijk gelijkspel. Naarmate Obama stap voor stap voorop ging in Florida, Virginia en Ohio daalde de stemming op Fox News. De rechtse rakkers van de Amerikaanse buis hebben er rond 3 uur in de nacht al aardig de smoor in. Veel eerder dan de andere zenders spreken zij over een aanstaande nederlaag.

Fox roept kijkers ondertussen op om misstanden in het stemlokaal aan de zender te melden. Een rechter zou verboden hebben dat er gestemd wordt in een gebouw waar een muurschildering van Obama hangt. Bij CNN zie ik deze berichten niet terug. Fox zinspeelt zelfs op een hertelling. Ze kunnen slecht tegen hun verlies. Voormalig vicepresidentskandidaat Sarah Palin noemt de aanstaande nederlaag om 4.15 uur een ‘een catastrophic setback for our country’.

De mannen en vrouwen van Fox wringen zich in allerlei bochten om excuses te verzinnen of om hun frustratie te uiten. Fox vergelijkt de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Libië met Watergate onder Nixon. De desbetreffende commentator is nog wel zo ruimhartig om te zeggen dat beide evenementen niet hetzelfde zijn, maar wat betreft Libië geldt volgens de Fox-commentator wel: ‘there was a lot to cover up’.

Donald Trump gaat, zoals altijd, nog een stapje verder. ‘This election is a total sham and a travesty. We are not a democracy!’, twittert hij als duidelijk is dat Obama wint. ‘We can’t let this happen. We should march on Washington and stop this travesty. Our nation is totally divided!’ En: ‘…We should have a revolution in this country!’ Tot zo ver The Donald. Romney heeft in ieder geval één zorg minder: zijn vliegtuig zal niet meer in de schaduw van Trumps jumbo staan.

De Britse BBC ziet ook al vlot dat Romney een probleem heeft. Over de kansen van de oud-gouverneur zeggen zij om 4.17 uur: ‘The chances are slim to none and slim has just left the building.’ Romney is toast volgens de zender.

CNN loopt zoals vaak voorop en stelt dat Ohio naar Obama gaat op het moment dat Romney nog aan de leiding gaat. CNN heeft z’n zaakjes goed voor elkaar. Al lijkt analist John King wat minder scherp dan andere jaren. King over de relatief snelle beslissing om Ohio aan Obama toe te wijzen: ‘I am very confident in our call.’ James Carville – voormalig top-campagnestrateeg van Bill Clinton – heeft dan al een tijd door dat Obama wint.

Er worden ook fouten gemaakt. Persbureau Bloomberg zegt dat Obama Arizona wint. Dat is toch echt Romney. Misschien is het wel de angst om fouten te maken die er voor zorgt dat The New York Times erg lang wacht met het bekendmaken van de uiteindelijke winnaar. Pas om 6.26 uur – een uur na de eerste overwinningsberichten – heeft de New York Times een winnaar aangewezen. ‘Breaking News: President Obama Wins Re-election, The New York Times Projects’, lees ik in een e-mail. Een serie krappe overwinningen is genoeg voor ‘four more years’, zoals de mensen scanderen als Obama rond zeven uur Nederlandse tijd het podium opkomt in zijn thuisstad Chicago.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>