San Francisco (deel 1)

Oranje zie je in San Francisco overal. Het Oranje van de San Francisco Giants welteverstaan. Diverse mensen op straat hebben geen idee dat de World Baseball Classic dit weekend in hun stad is. De honkbalfans kijken nog half slaperig naar de seizoensvoorbereiding in Arizona. Pas in april zijn ze er weer helemaal als de Major League begint.

Rond drie uur ‘s nachts ben ik klaar wakker en ga een rondje lopen. Bij het Westin St. Francis hotel aan Union Square hangen blauwe banners van de WBC. Gisteravond zag ik hier vijf jongens. Ze hadden blanke houten knuppels bij zich, klaar om gesigneerd te worden. Toen ze hoorden dat Oranje ook zou komen, keken ze verbaasd. ‘Japan slaapt hier’, zei een jongen. Hij droeg een petje van de Tampa Bay Rays.

Ik dacht dat hij niet wist waar Oranje echt sliep, maar vannacht blijkt dat hij gelijk heeft. Er is nog een Westin, elders in het centrum. Om half vier bel ik even met fotograaf Henk en hij bevestigt het. Tijd om een rondje te gaan lopen.

Rond vijf uur beland ik in de Starbucks aan Powell Street. De gehele dag geopend. Verzamelplaats voor iedereen die om vijf uur ‘s nachts niets beters te doen heeft. Dat zijn junks, daklozen, late stappers en een enkele jonge man waarvan ik niet kan gokken wat hij doet. Ze praten, tegen zichzelf of tegen vreemden. Vragen om geld of koffie en laten je opvallend snel met rust als je niets zegt en de krant leest.

Die krant, de San Francisco Chronicle, besteedt zowaar aandacht aan het toernooi. Op de eerste sportpagina, bovenaan. ‘WBC finely showcases game’s inherent drama’, schrijft Ron Kroichick.Daaronder is overigens meer ruimte voor een stuk over de dopinggebruikers in het honkbal die kennelijk probleemloos herintreden (de vorig jaar geschorste slagman Melky Cabrera en pitcher Bartolo Colon verdienen dit jaar lachend miljoenen).

Journalist Kroichick schrijft dat we atleten bekritiseren voor apathisch gedrag, maar dat er in de wedstrijd tussen Amerika en de Dominicaanse Republiek genoeg passie was. De WBC ‘needed a signature moment dripping with tension, drama and emotion’, schrijft hij. De slagbeurt van Erick Aybar tegen de Amerikaanse closer Craig Kimbrel, past in dat straatje, volgens de schrijver.

Zijn stuk staat onder de kop: ‘Players care – but will the fans in San Francisco?’ Goede vraag. Eerder in de week kon ik probleemloos kaarten voor het finaleweekend bestellen. Goede plaatsen waren er genoeg. Wel even slikken bij het afrekenen: meer dan 300 dollar voor drie wedstrijden. Positieve kant: vader blij.

Bij het zien van de achterpagina is het door te slikken brok in mijn keel nog wat dikker: ‘Special Ticket Package. All 3 Games For $99.’

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>