Oranje strijdt tegen elementen in San Francisco

San Francisco – Nederland strijdt vanavond niet alleen tegen de sterren van de Dominicaanse Republiek, maar ook tegen de elementen. In het stadion van de San Francisco Giants is het bijna onmogelijk om een homerun te slaan in het water van McCovey Cove.

De spelers van Oranje sprinten over het kort gemaaide gras van AT&T Park, thuishaven van de San Francisco Giants uit de Major League Baseball, de hoogste afdeling in Amerika. In het linksveld steekt een colafles boven de palmbomen uit. Iets naar rechts een scorebord ter grootte van een kleine flat. Nog verder naar rechts, in het rechtsveld, een bruine bakstenen muur. Daarachter een zeilschip dat door een inham vaart die naar de baai van San Francisco leidt.

Bij de opening van de inham staat een bronzen standbeeld van een honkballer die zijn geslagen bal nakijkt. Op de kop van het standbeeld legt een zeemeeuw zijn fluim. Tegen de voet slaapt een zwerver. Het beeld is een eerbetoon aan de nog altijd zeer geliefde Willie Lee McCovey, van 1959 tot 1980 speler bij de Giants. Een van de beste Giantsspelers ooit. ‘Stretch’, zoals zijn bijnaam luidt, kwam in 2.588 wedstrijden tot 521 homeruns.

Tijdens thuiswedstrijden van de San Francisco Giants liggen kanovaarders in het water dat in de volksmond McCovey Cove is gaan heten. Gewapend met visnetten hopen zij een homerunbal te vangen. In 2007, toen buitenvelder Barry Bonds op jacht was naar het homerunrecord aller tijden, lagen er tientallen gelukszoekers. De recordbal ging aan hun neus voorbij: Bonds sloeg een bal naar het midveld. Niet verwonderlijk gezien de omstandigheden in het stadion: koude zeelucht waait via McCovey Cove over de muur van het rechtsveld het stadion in. De toeschouwers moeten daardoor ook in de zomer regelmatig schuilen tegen de kou en de wind is voor de spelers een extra uitdaging, weet ook de Nederlandse bondscoach Hensley Meulens.

De oud-speler van de New York Yankees is sinds 2010 slagcoach van de Giants en kent het stadion op zijn duimpje. ‘Dit is geen stadion voor homeruns’, zegt hij staand aan de rand van het veld. ‘Vorig jaar wonnen we de World Series en sloegen we maar 24 homeruns in 81 thuiswedstrijden.’ Een homerun in McCovey Cove is bijna een utopie. Meulens: ‘Het is heel moeilijk om de bal er daar uit te slaan. De wind waait aan die kant het stadion binnen en houdt de bal tegen.’

Een bord op de muur in het rechtsveld bevestigt dat. ‘Splash hits’, staat erop. Daaronder het getal 62. Dat is het aantal homeruns dat spelers van de Giants in de twaalfjarige geschiedenis van het stadion in de baai sloegen. Een periode waarin grofweg duizend thuiswedstrijden werden gespeeld. Homeruns van de tegenstanders worden niet geteld op het bord.

Tijdens een training van Oranje in de aanloop naar de halve finale slaat de rechtshandige Andruw Jones diverse ballen in de tribunes van het midveld. Materiaalman Ton Meiresonne rent er achter aan om de ballen te verzamelen. De kans dat de Jones – 434 homeruns in de Major Leagues – een bal in het water van McCovey Cove slaat, acht hij klein. ‘Ik zie geen enkele rechtshandige slagman daar een homerun slaan. Het is onmogelijk.’

Linkshandige slagmensen maken iets meer kans op een ‘splash hit’. Die staan vanuit de werper gezien aan de linkerkant van de thuisplaat. Zij staan iets dichterbij het rechtsveld en kunnen de bal gemakkelijker hard raken naar rechts. Roger Bernadina is een van de weinige linkshandige slagmensen bij Nederland. De buitenvelder van de Washington Nationals staat echter niet bekend om zijn gigantische aantal homeruns. Afgelopen jaar sloeg hij er slechts vijf in 129 wedstrijden.

Op de vraag of een homerun naar McCovey Cove mogelijk is, reageert hij aarzelend. ‘Met die wind is het heel lastig om de bal er uit te slaan. Ik heb het nog niet gedaan en weet niet of ik het kan. In dit stadion zijn de werpers in het voordeel’, zegt de Hagenaar. Ook zonder ballen in het donkergroene water van de Cove moet Nederland uit de voeten kunnen. Meulens’ advies voor spelers als Bernadina: ‘Probeer een strakke bal te slaan. Niet in de lucht. Dat werkt hier niet.’ Dat komt goed uit. Bernadina was niet anders van plan. ‘Ik ben niet gericht op homeruns, maar meer iemand die strakke en harde ballen slaat’, zegt Bernadina.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>