Oranjefans houden herinnering aan overleden clubgenoot levend

San Francisco – Tussen de 27.000 fans in het stadion van de San Francisco Giants keken honderden Nederlanders toe. Zij schreeuwden oranje vooruit. Sommigen met een overleden clubgenoot in hun gedachten.

Vier uur voor de wedstrijd lopen de eerste oranjefans langs het bronzen standbeeld van Giantslegende Willie Mays, net buiten het stadion. Ze dragen knaloranje truien. Het blijken spelers van het tweede team van het Haarlemse Kinheim. ‘Driemteam’, staat er op de voorkant van hun trui. Een verwijzing naar het derde team waar de jongens vroeger in speelden.

Een van de jongens maakt het nog wat bonter. Hij gaat van top tot teen gehuld in een nauwsluitend kunststof oranje pak. Zelfs zijn hoofd is onzichtbaar achter de dunne stof. Voor de zekerheid heeft hij een zwarte korte broek aan zodat niet alle lichaamsdelen uitsteken. Het blijkt de 35-jarige Reinier Spruit te zijn. ‘Ik zie niet zo heel veel’, zegt hij. ‘Het gebouw aan de overkant zie ik wel, maar de mensen achter het raam niet.’

Hun trips zijn sinds de eerste World Baseball Classic in 2006 uitgegroeid tot een traditie. Sommige groepsleden zijn er al voor de derde keer bij. Maanden van tevoren boekten ze hun tickets.

Met hun oranje truien trekken ze veel bekijks. Dat komt ook door de achterkant. Daarop prijkt het rugnummer 56 en de naam Halman. Gregory Halman kwam in november 2011 om het leven door een messteek van zijn broer. De jolige sfeer maakt plaats voor sombere gedachten als de jongens over hun clubgenoot praten. Wilfred Jelsma, een van de mannen, is de vriend van Hanny Suidgeest, de moeder van Greg.

Vier jaar geleden speelde Greg nog in het Nederlands team op de World Baseball Classic. Jelsma: ‘Als hij er nog was geweest, had hij hier nu ook gespeeld. Dit is een eerbetoon.’ De truien zijn daarnaast ook een steuntje in de rug voor de familie. Voor de trip van het ‘Driemteam’ naar San Francisco reikte Hanny en haar jongste dochter Eva de oranje tricots uit.

Halmans naam is tijdens de World Baseball Classic volop aanwezig. Een foto van zijn graf ging rond op internet. Vrienden en vriendinnen plaatsten steunende berichten op sociale media en Kalian Sams droeg zijn beslissende klap tegen Cuba op aan zijn overleden vriend. ‘Doordat er aandacht voor is, blijft het ook bestaan. Dat willen wij ook’, zegt Jelsma als verwijzing naar de wens van vrienden en familie.

Jelsma is zichtbaar geraakt door alles wat er is gebeurd: ‘Er spelen heel was emoties door mij heen deze dagen. Het is anderhalf jaar geleden gebeurt. Het blijft dramatisch en heel zwaar, maar ik wil het niet wegstoppen. Ik vind het heel mooi dat we Greg op deze manier aandacht kunnen geven.’

Gedurende de avond moedigen ze Oranje aan. Spruit is in zijn nauwsluitende pak de lieveling van de Amerikaanse pers. TV-zenders als ESPN en NBC slepen de opvallende supporter met zijn enthousiaste vrienden voor hun camera’s. Miljoenen fans over de hele wereld zien de truien. Daarmee is één ding zeker: de herinnering aan een honkballer die er niet meer is, zal voortleven.

One thought on “Oranjefans houden herinnering aan overleden clubgenoot levend

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>