Xander Bogaerts

Het verhaal van Xander Bogaerts is er een dat bekend klinkt voor honkballers op Aruba. Hij groeit op ten zuidoosten van Oranjestad in het kleinere San Nicolaas met tweelingbroer Jair. Bogaerts krijgt het spel uitgelegd door zijn oom Glenroy in de achtertuin van Bogaerts’ oma. De broers slaan amandelen weg met een stok. Beide broers slaan homeruns en vallen al jong op, scouts nemen een kijkje. De Boston Red Sox leggen Jair en Xander in 2009 vast. Daarna gaat het snel met Xander Bogaerts.

Panama, oktober 2011. Danny Rombley, buitenvelder van het Nederlands team, heeft de verhalen over Xander Bogaerts gehoord. Tony Rombley vertelde zoon Danny dat die jongens van Bogaerts talent hadden. Oranje staat aan de vooravond van een historische wereldtitel en kan de nog maar 18-jarige korte stop Xander goed gebruiken. Rombley heet de debutant welkom. Bogaerts heeft op dat moment al indruk gemaakt in de Dominicaanse zomercompetitie en in de minor leagues bij de Greenville Drive. De jongeling vindt snel zijn draai bij het Nederlands team. ‘Binnen een dag had hij vrienden’, zegt Danny Rombley, ‘Ik ken niemand die hem niet mag. Sommige jongens die in de VS spelen, denken dat ze heel wat zijn en boven iedereen staan, hij heeft dat helemaal niet.’

Op het WK in Panama moet Bogaerts collega-supertalent Didi Gregorius voor laten gaan op korte stop en speelt slechts drie wedstrijden. In de finale kijkt hij toe. Wel bewijst de Arubaan in de met 5-4 van Canada verloren wedstrijd over goede ogen te beschikken. Pitcher Mark Hardy gooit in de zevende inning, met twee man uit en de honken vol, de vierde wijdbal van de slagbeurt waardoor Bogaerts naar het eerste honk mag en Mariekson Gregorius de 3-3 scoort.

Twee jaar later, maart 2013, krijgt Bogaerts tijdens de World Baseball Classic meer speeltijd in Oranje. In zeven wedstrijden komt hij tot een slaggemiddelde van .263 zonder homeruns. Eenhoorn: ‘Hij kan alles goed, heeft een goede arm, is een goede fielder. Hij is daarnaast bescheiden en leergierig. Het is een prettig mens en een leuke jongen om mee te werken.’ Eenhoorn roemt zijn zicht op de slagzone. Bogaerts slaat weinig op wijdballen.  Het zijn dit naseizoen juist die vrije lopen (‘base on balls’ of ‘walks’ in het Engels) die Bogaerts bekend maken in Boston. In twee wedstrijden lukt het de 21-jarige zelfs twee keer om met vier wijd op de honken te komen. De international is zo de jongste speler ooit die dit in het naseizoen presteert. Net zoals hij de jongste ooit is die een wedstrijd start in de play-offs. Dat hij hiermee Babe Ruth aflost moet meer een vloek dan een zegen zijn. Wie weet hoe vaak de vergelijking met Ruth (met 714 homeruns jarenlang leider aller tijden) nog terug zal komen. ‘Hij lijkt in alles op een superster’, zegt commentator Joe Buck tijdens de eerste wedstrijd van de play-offs, ‘hij is gewoon helemaal niet bang voor het grote podium.’

Talenten

Bogaerts is onderdeel van een zeer talentvolle generatie binnenvelders waartoe ook de Curaçaenaren Mariekson Gregorius (Arizona Diamondbacks), Andrelton Simmons (Atlanta Braves), Jurickson Profar (Texas Rangers) en Jonathan Schoop (Baltimore Orioles) behoren. Nu haalt Bogaerts als eerste van die groep de World Series. Een goede investering voor de Red Sox: voor 410.000 Amerikaanse dollars hebben ze een supertalent. De 180.000 dollar die ze uitgaven aan tweelingbroer Jair zijn dan snel vergeten (Jair werd in 2012 verhandeld aan de Chicago Cubs en later dat jaar ontslagen na twee anonieme profseizoenen).

Bogaerts is niet alleen zijn generatiegenoten voor, maar haalt dat wat eerder andere Arubanen als Sidney Ponson en Eugene Kingsale niet lukte: de World Series. Aruba staat achter de jongeling weet Wim Martinus, coach bij het Nederlands team. Bogaerts heeft een relatie met het nichtje van Martinus. De twee speelden domino op Aruba en deelden een drankje. ‘Hij is geen jongen die loopt te bluffen’, zegt Martinus over Bogaerts. ‘Het is een aardige, goeie gozer. Een stille jongen die doet wat hij moet doen. Aruba gaat ondersteboven. Het hele eiland leeft mee, de wedstrijden zijn overal op kabel tv te zien en in iedere bar met een televisie.’

Bij Sports Illustrated zijn ze er wel over uit: het fameuze Amerikaanse sportblad noemt Xander Bogaerts kortweg ‘een 21-jarig fenomeen’. Van Oranjestad tot Rotterdam gaan komende nachten de tv’s aan. Al is het op Oranjestad wat aangenamer: mooier weer en de wedstrijd is gewoon ’s avonds op de kabel te zien. In Nederland kruipt Oranje-coach Wim Martinus achter de buis, ‘als ik niet in slaap val tenminste’.

Iets van Martinus’ woonplaats Rotterdam, in Roon, onder de rook van de stad, wordt misschien iets voorzichtiger gejuicht als Boston wint. ‘Ik heb helemaal niets met Boston’, zegt oud-Yankee Robert Eenhoorn, ‘maar nu wel’, klinkt het haast schuchter, ‘Ik hoop nooit dat Boston een play-off series wint, maar nu wel.’

Bogaerts heeft de eerste stap gezet met de 8-1 overwinning van zijn ploeg in de eerste wedstrijd van de World Series tegen de St. Louis Cardinals. De derde honkman is inmiddels basisspeler voor de ploeg die niet alleen voor zichzelf speelt, maar ook voor een stad die herstelt van de bomaanslag tijdens de marathon in april.

Woensdagavond, in de achtste inning tegen de Cardinals, komt Bogaerts aan slag bij een 7-0 voorsprong. Daniel Nava staat al op het tweede honk. Bogaerts is geduldig en laat meerdere ballen langsgaan. De derde honkman ziet een wilde worp naar de backstop vliegen. Nava komt op het derde honk. Uiteindelijk slaat de Arubaan bij twee wijd en twee slag een breaking ball de lucht in naar het linksveld. De bal wordt gevangen door Holliday, maar Nava hobbelt naar de thuisplaat. Bogaerts’ eerste RBI in de World Series is een feit. ‘You can bet number seventy-two will be in the line-up tomorrow night against Michael Wacha’, zegt Fox-commentator Joe Buck. Vannacht, 02.00 uur Nederlandse tijd, kunnen we het zien.

 

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>