Boeken

Zo word je president (2012)

Zo word je president kijkt achter de schermen van de Amerikaanse presidentsrace. Journalist Maarten Kolsloot maakte in 2008 de kansloze presidentscampagne van Senator Chris Dodd mee en beschrijft die op hilarische wijze. Van het aanbellen bij junks tot aan de kansloze nederlaag in het stemlokaal laat dit deel zien hoe je geen president wordt.

In het tweede deel van het boek gaat Maarten op reis naar Holland in de staat Michigan. Ooit gesticht door gelovige Nederlandse immigranten, nu thuisbasis van oerconservatieve politici. President Obama bezocht het stadje de afgelopen twee jaar twee keer. ‘Zo word je president’ is daarbij en beschrijft hoe de Hollanders zich tegen Obama verzetten. Maarten toont burgemeester Dykstra als hij Obama ontmoet en volgt kandidaat-senator Pete Hoekstra (geboren in Groningen) en congreslid Bill Huizenga. Allen hebben Nederlandse roots.

Ten slotte neemt Maarten je mee in de krankzinnige wereld van het grote geld: de campagne van 2012. Een race waarin twee miljard dollar wordt uitgegeven in de strijd om het Witte Huis. Maarten praat met Mitt Romney over de ‘fantastische Nederlandse schaatsers’ en voelt presidentskandidaat Rick Santorum aan de tand als hij zegt dat in Nederland duizenden ouderen onvrijwillig sterven.

Prijs: 17,95 Euro

ISBN: 9 78 90 81 84 17 33

Honkbalgoud (2011)

Dit boek is hét verhaal over Oranje, wereldkampioen honkbal. Met unieke verhalen en ooggetuige verslagen uit Panama tijdens het WK – waar nauwelijks pers was – portretten van de belangrijkste spelers en een beschrijving van de belangrijkste ontwikkelingen.

1. Hoe Oranje de honkbalwereld veroverde

Beschrijving van het toernooi en de sfeer in Nederland. Hoe van alle 16 potten (inclusief vier keer oefenen) er maar één werd verloren. Over de aanvankelijke desinteresse in NL, de vlucht naar Panama die Maarten Kolsloot halsoverkop boekte.

2. Het leven is hard als een kokosnoot

De honkbalsport heeft altijd gedreven op de Arubaanse/ Antilliaanse spelers. De eersten die voor een paar honderd gulden salaris naar Nederland kwamen , een land waar ze niet begrepen werden. Sommigen van de grote sterren uit die tijd eindigden als alcoholist in de goot. Dit hoofdstuk beschrijft hun strubbelingen in detail.

3. The Frying Dutchman

Hij was de eerste “Nederlander” in Amerika, Bert Blyleven. En de enige die de Hall of Fame haalde. Geboren in Zeist, in een gezin van zeven kinderen, opgegroeid in Canada en Amerika. Werd een van de beste werpers aller tijden in de VS, vijfde op ranglijst met de meeste strike-outs ooit. Won twee keer de World Series. Specialist in practical jokes. Slangen in handschoenen, kleren in de fik steken, schoenveters in de brand, hij deed het vaak en tot vermaak van teamgenoten. Op basis van exclusieve interviews wordt een beeld geschetst van de Frying Dutchman.

4. Robert Eenhoorn: leider van de honkbalrevolutie

Honkballer Robert Eenhoorn zag zijn veelbelovende carrière bij de Yankees verpest door de opkomst van Derek Jeter, superster in Amerika. Terug in Nederland legde Eenhoorn het fundament onder de professionalisering van het Nederlandse honkbal. Er kwamen profs in Oranje en langzaamaan klommen we op de wereldranglijst. Man van de harde hand, met visie. En passant verwerkte hij de grootste tragedie uit zijn leven: de dood van zijn 6-jarige zoon Ryan.

5. De wedstrijd die alles veranderde (I): winst op Cuba, spelen 2000

Van Cuba verliezen met 25-3? Tot de Olympische Spelen van 2000 waren dat soort resultaten normaal. Oranje mocht blij zijn als het in de buurt van de honkbalgrootmacht kon blijven. In 2000 veranderde dat. Nederland was het eerste land dat de zonen van Fidel op de Spelen versloeg. Nieuw zelfbewustzijn voor een klein honkballand. Stap op weg naar meer. Interviews en verslagen van die historische dag. Sleutelmoment in de Nederlandse honkbalhistorie.

5. Van amateur tot prof

Hoe Nederland langzaam groter werd na de terugkomst van Eenhoorn naar Nederland in 2000. Hoe de sport professioneler werd. “The Never WIns”, noemde Dodgers legende Tommy Lasorda The Netherlands. Langzaamaan groeide er iets. Er werden honkbalscholen opgezet en scouts uit Amerika kwamen naar die talenten kijken. Tientallen Nederlandse jongens werden opgepikt om naar Amerika te gaan. Daar hebben we nu meer dan 50 profs. Verhaal over hoe Nederland langzaamaan werd opgemerkt.

6. De wedstrijd die alles veranderde (II): Dominicaanse Republiek verslagen in 2009

“Wat hebben we daar te zoeken”, klonk het in Nederland voorafgaand aan het WK voor profs in 2009. De Dominicanen stelden hun supersterren op. David Ortiz, Pedro Martinez: spelers die meer dan 10 miljoen dollar per jaar kregen voor hun kunsten. De Nederlandse spelers verdienen veelal niet meer dan 40.000 Euro en hadden er een baan naast. De supersterren werden toch verslagen. Niet één, maar twee keer. Nederland stond definitief op de kaart.

7. De Nederlandse superster

Hij zou de nieuwe Nederlandse ster worden: Greg Halman. Beer van een kerel, sloeg veel homeruns, hoog gerangschikt in Amerikaanse honkbalpublicaties. Hard op weg naar een mooie carrière. Maandagochtend 21 november werd hij door zijn broer dood gestoken in Rotterdam. Verhaal over Halman en de zoektocht van Nederlandse honkballers naar het allerhoogste: honkbalster in Amerika.

8. Rob Cordemans en de Cup zonder grote oren

Auteur Maarten Kolsloot , de enige schrijvende journalist die in Panama alle reacties na afloop heeft vastgelegd, geeft een mooi en intens beeld. De parfumverkopers in de kleedkamer, de uitzinnige fans in Panama, de ontvangst op Schiphol: alle spanning, gekte en emotie in een meeslepende reportage.

9. Hoe gaat het nu verder?

Plots worden de honkballers overal voor uitgenodigd en staat de sport op de kaart. Maar hoe moet het verder? De schrijvers spraken met alle betrokkenen en geven antwoord op die vraag. Eerste doel: honkbal terug op de Olympische kalender in 2016.

Lengte boek: 244 pagina’s tekst waarvan 32 pagina’s unieke kleurenfoto’s

Prijs: 14,95 Euro

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>